Radiocolumn nr. 89: Groningen zonder gas, blik op Brabant

Het besluit van het kabinet om in 2030 de gaskraan dicht te draaien roept in Groningen veel vragen op. Na een zucht van verlichting vragen de Groningers zich af, wat hun toekomst is. Toeval wil dat ik op de dag van het kabinetsbesluit in Groningen was om op verzoek van commissaris van de Koning René Paas mijn visie te geven op die toekomst. Zoals Brabant dat in de jaren negentig deed na de terugval van Philips en Daf, zal ook Groningen er vooral met eigen vitaliteit en op eigen kracht voor moeten gaan. Brabant en Groningen kunnen hierin samen optrekken.

Groningen moet zich anders op de kaart gaan zetten. Met een economie die op eigen kracht verder gaat. Brabant heeft in de crisisperiode de weg naar Brussel gezocht en gevonden. Brabant zal het meest profiteren van de vergroening van de energie, omdat hier veel nieuwe technologie wordt ontwikkeld en geproduceerd. Dat Groningen hiervan kan leren, werd bevestigd door mijn toehoorders, een initiatiefgroep bestaande uit vertegenwoordigers van grote bedrijven uit de aardappelmeel- en kartonindustrie, universiteiten en hogescholen, gemeenten en provincie.

Groningen beseft dat het heil niet van het Rijk zal komen. Immers, Nederland zag het gasgeld als een permanente inkomstenbron en heeft niets gespaard. Er is niet eens geld gereserveerd voor de schade in Groningen. Nederland heeft het er goed van genomen door bij de dag te leven. En daar staan we dan, vlak voor het ‘vanhetgasaf-tijdperk’. En voor de groene economie en noodzakelijke revival in het Noorden van het land. Kortom, de sluiting van het gasveld is een oproep tot een grote stap vooruit.

Groningen beseft ook dat het moet mét de burgers. Het wordt een nieuwe investeringsgolf, die ook hen raakt. Nieuwe woningen worden niet meer op het gasnet aangesloten. Warmtepompen die de energie uit de bodem of lucht halen, worden gestimuleerd. Zon en wind verdienen een push. Lokale energiecoöperaties hebben een grote toekomst. Niks van bovenaf, maar deze keer met steun van de eigen burgers. ‘Groningen van het gas, iedereen aan de slag.’ Ik zal mij daarvoor inzetten.

U kunt de volledige tekst van mijn column hier lezen of het audiofragment beluisteren. Nieuwsgierig naar andere columns en publicaties van mij? Klik dan hier.

Overigens heeft CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder ook een column geplaatst omtrent het besluit, deze kunt u hier bekijken.