Jaarlijks worden er met steun van de EU duizenden projecten afgerond. Waarom hoor je er nadien zo weinig over? Terwijl er juist in de jaren nadien de resultaten zichtbaar worden. Denk aan de EU-programma’s zoals Erasmus+ of initiatieven van Regionale Ontwikkeling.

Dit is het thema van  “Let the Stars Shine”, dat ik in 2017 heb uitgebracht. Het gebrek aan zichtbaarheid maakt dat wij de meerwaarde van de EU en de welvaart die we eraan te danken hebben, als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen. Of erger, we zien de voordelen niet meer. Uit het zicht, uit het hart.

Daarom heb ik, samen met acht Europarlementariërs, de actie “Let the Stars Shine” gelanceerd. Vooral om mensen aan het woord te laten die ervaring hebben met Europa. Mensen die een project hebben gerealiseerd met EU steun. Zij zijn de sterren die ik wil laten fonkelen!

Bent u één van de sterren, die in Europa wil stralen?

Samen met mijn toenmalig collega’s in het Europees Parlement hebben we ervoor gezorgd dat de EU zich actiever gaat opstellen. We proberen de burger meer bij Europa te betrekken via de actie ‘Let the Stars Shine’. Zodat de mensen die dankzij Europa verder komen, gaan stralen. We kiezen er daarom voor Europa van onderaf aan te pakken en te laten zien, waar Europa er toe doet in het leven van alledag.

Winnaars “Let the Stars Shine”

In 2018 heb ik zes Nederlandse projecten uitgelicht en tentoongesteld in het Europees Parlement in Brussel. Graag stel ik u voor aan:

Pitch VGE, Nuenen (COSME): Dit project verbindt Vincent Van Gogh locaties (bijv. in Nuenen), museums en toeristen diensten met als doel het Europese van Gogh erfgoed te promoten en ontwikkelen.

Demi More, Esbeek (en andere Brabantse locaties)(Interreg): Demi More betreft een project met zeven demonstratieprojecten in monumentale gebouwen aangaande hoog-innovatieve energiebesparende maatregelen. Het staat dicht bij de burger met onder meer de realisatie van een school in de Adrianuskerk in Esbeek.
Bio-Hart, Bergen op Zoom (Interreg): Dit project maakt de industriële inzet van biobased aromatische chemicals mogelijk door het verder ontwikkelen van technisch-economisch haalbare en duurzame processen voor hun productie. De verbeterde prestaties van de producten, vergeleken met die op fossielen, zullen samen met industriële partners worden geverifieerd in massaproducten voor de consument.
NWE WHCC, Breda (Interreg): Dit project revitaliseert de functie van waterlopen in historische stadscentra, onder andere in Breda. Het gebruikt water als een startpunt voor ruimtelijke herontwikkeling van hun respectieve steden.
Tussenheid, Hilvarenbeek: De deskundigen van Tussenheid ondersteunen Brabantse initiatiefnemers bij het tot stand komen van bottom-up initiatieven. Initiatieven worden benaderd vanuit een ‘verduurzamingsmodel’ waarin ruimtelijke, economische en maatschappelijke aspecten bijeengebracht worden.
Triple F, food from food, Eindhoven (Interreg): Dit project richt zich op het hergebruiken van voedsel, in dit geval wortelen. 80% van de wortel eindigt nu als plantaardige reststroom. Van Rijsingen heeft een sapfabriek ter beschikking gesteld om wortelreststromen te scheiden in wortelsap en vezels. Na extractie hebben ook andere reststromen zoals beta-caroteen en retinol marktpotentie, bijvoorbeeld voor de vervaardiging van plantaardige kleurstoffen.

Tentoonstelling ‘Let the Stars Shine’

Onder grote publieke belangstelling openden ik in de zomer van 2018 de Let the Stars Shine-expositie.

40 projecten uit 9 verschillende landen zijn in de spotlights gezet om zo de aandacht te vestigen op de EU’s communicatie. Een korte foto-impressie kunt u hier vinden. Bovendien kunt u hier mijn speciale ‘Let the Stars Shine’-uitgave vinden, met alle 40 projecten.

Vindt u ook dat Europa zich beter op de kaart moet zetten. Wilt u er met mij mee aan de slag? Neem dan contact met mij op.